Gevaren in en om het huis

Kiepramen die deels open staan zijn levensgevaarlijk voor een kat. Katten horen de vogeltjes fluiten, willen daar graag bij komen en kunnen tussen de schuine rand vallen. Om los te komen gaan ze in paniek veel bewegen waardoor ze verder tussen de schuining naar beneden zakken en steeds meer vast komen te zitten. Indien de kat niet snel wordt bevrijd kan dit de dood tot gevolg hebben.

Deze twee plaatjes heb ik jaren geleden gekopieerd uit een blad van woningstichting Patrimonium. Wie de eigenaar van deze kat is weet ik niet, maar ik ga ervan uit dat de foto’s in het blad stonden omdat de eigenaar deze waarschuwing wilde doorspelen aan anderen. Mijn excuses aan de eigenaar als deze onverwacht op zijn/haar foto’s terecht komt.

 

Maastricht. Donderdagmiddag 12-05-2005 kreeg de brandweer een melding van een kat die bekneld zou zitten tussen een klapraam aan het Terra Cottaplein in de wijk Pottenberg. Buurt bewoners zagen het dier vast zitten en zijn eerst bij het des betreffende pand aan de deur gaan bellen, toen bleek dat daar niemand aanwezig was heef zij de brandweer gealarmeerd. Die heeft het diertje uit haar benarde positie bevrijd, en tot zover bekend is heeft zij geen letsel er aan over gehouden.

 

Halsbandjes

Lees hier het verhaal van Wiley en hoe gevaarlijk bandjes kunnen zijn.
Ik heb het zelf meegemaakt met Pemmetje. Zij viel van de kast toen ze met haar pootje door het bandje vast zat. Nee, het bandje zat niet te los. Het voelt gewoon niet fijn en ze willen het kwijt dus gaan ze wriemelen.
Lola zat ooit met haar onderkaak vast in het bandje. Ondanks dat mijn katten niet buitenkomen heb ik ze toen laten chippen. Er kan er eentje wegglippen, en wat als er brand uitbreekt.

Vaak lees ik dat mensen een bandje omdoen omdat ze nergens anders een belletje kwijt kunnen omdat de kat anders vogels vangt. Tja.. dat doen katten nu eenmaal, dat is hun natuur. Of is de echte reden dat men die (half)dode dieren niet in huis wil hebben? Een belletje aan het bandje is waarschijnlijk net zo makkelijk als een kat die buiten de behoefte doet?

Een andere reden zou zijn dat mensen aan een kat zonder bandje niet kunnen zien dat het geen zwerfkat is. Als je kat gechipt is en je zorgt ervoor dat de informatie bij de databank up to date is komt de kat in de meeste gevallen weer bij de eigenaar terug.