Ziekte en voeding

(de links moeten nog aangepast)

Hieronder staat wat algemene informatie m.b.t. katten. Met mijn eigen katten heb ik inmiddels het een en ander meegemaakt. De schildklierproblemen en het melanoom van Pemmetje zijn terug te lezen op haar eigen pagina: Pemmetjes verhaal.
De informatie die hieronder staat mag overgenomen worden. De info is alleen ter info en niet medisch voldoende bij problemen. Ik ben niet aansprakelijk voor de fouten die een ander met zijn of haar dieren maakt. Als je problemen hebt met je eigen kat is het natuurlijk fijn dat je op internet er veel over kan lezen, maar bel ook de dierenarts, die is daarvoor en kan al veel vertellen als je duidelijk de symptomen doorgeeft. Als je van je kat houdt, dan wacht je niet tot het te laat is.

VIRUSSEN
Kattenziekte (het parvovirus)

Dit virus kan niet alleen van kat naar kat overgezet worden maar ook via kattenbakken, tapijt, draagmanden, aanraking via mensen, kortom alles waarmee de zieke kat in aanraking is geweest kan besmetting opleveren. Dit kan zelfs na een jaar nog. Het virus is bestand tegen schoonmaakmiddelen, dus een grote schoonmaak heeft geen zin. Het is een gevaarlijk virus; elke kat, hoe gezond ook, jong of oud, de ziekte is sterker en hoe snel je er ook bij bent, zo’n 90 % zal het niet overleven. Je herkent het virus aan diarree, braken, suffig reageren en het kwijnt weg. Daarom is het zo belangrijk direct van jongs af aan met de inentingen te beginnen die heel doeltreffend werken. De eerste enting moet als de kat 9 weken is, na 3 weken nog een keer en daarna elk jaar herhalen.

Niesziekte (het Calici/Rhinotracheïtisvirus duo)

Dit virus is vooral gevaarlijk bij kittens. Die hebben nog geen weerstand en reserves kunnen opbouwen. Niezen, vieze lekkende ogen, wondjes in het bekje enz. zijn de symptomen. De neus kan verstopt raken, waardoor de kat het eten niet ruikt. Hierdoor zal de kat vaak ook niet eten en gaan verzwakken. Volwassen katten hebben meer weerstand dus zullen het bijna altijd overleven, maar de ziekte blijft wel in chronische vorm terugkomen. De vaccinatie is niet zo doeltreffend, en het beste zou zijn dit elk half jaar te herhalen. Er is nog een vaccin dat wel goed werkt het is alleen lastig, want moet in de neus gedruppeld worden. Hierdoor gaat de kat wel een paar dagen flink snotteren.

Het katten AIDS virus (FIV)

Het kattenAIDSvirus is NIET besmettelijk voor mensen en andersom is het mensenaidsvirus NIET besmettelijk voor katten.  Ademhalingsproblemen en problemen in de mond zijn de meest zichtbare symptomen. Net als bij mensenaids zal een kat de rest van zijn leven besmet blijven. De kat moet dus goed gescheiden worden gehouden van gezonde dieren om besmetting te voorkomen. Het virus wordt overgebracht via bloed (beten) of sperma. Helaas is er net als bij mensenaids ook geen medicijn tegen kattenaids.

Wat mag mijn kat eten / wat niet?

Varkensvlees

In varkensvlees (vooral rauw varkensvlees is heel gevaarlijk) kan het virus van Aujeszki zitten. Dit virus is zeer gevaarlijk voor een kat. Als de kat eenmaal besmet is, dan is het altijd dodelijk. Het duurt maximaal 3 dagen. De symptomen lijken op die van rabiës. De symptomen zijn: schuimbekken, veel miauwen, karakterverandering, zenuwsymptomen enz. Er zijn geen medicijnen voor, dus: voorkom deze ziekte door je kat geen varkensvlees te geven!!! Er zijn berichten dat het virus in Nederland al jaren niet meer voorkomt, maar neem het zekere voor het onzekere als je om je dieren geeft. Er zijn meer veeziekten waarvan we dachten dat ze er niet meer waren.

LEVER

Veel katten zijn erg kieskeurig. Je bent dan gauw geneigd je kat maar te geven wat hij wel lekker vindt. Vaak wordt dan rauwe lever gegeven, veel katten zijn hier dol op! Blikvoer en brokjes worden dan al snel achterwege gelaten omdat de kat dit toch niet wil eten. Het geven van uitsluitend vlees is niet verstandig omdat er gewoon niet in zit wat de kat allemaal nodig heeft. Rauwe lever heeft nogal een hoog gehalte aan vitamines. Bijv. vitamine A. Deze (vetoplosbare) vitamine wordt niet afgevoerd via de urine, maar opgeslagen in het vet van het lichaam. Als er een overdosis aan vitamine A ontstaat, kan de kat gewricht- en botproblemen oplopen. Dit kan resulteren in stijfheid en als er niets aan gedaan wordt, gewrichtsplooiing- en ontsteking! Als je persé lever wil geven, kook het dan van tevoren, hierdoor vernietig je de vitamine A.

HET GEVEN VAN BOTJES

Botten van gevogelte, varkens of schapenvlees zijn gevaarlijk voor de kat. Het splintert makkelijk waardoor het voor darmverstopping kan zorgen, omdat de kat de te kleine stukjes inslikken. Vaak moet er een operatie aan te pas komen om zo’n botje te verwijderen. Een versplinterd botje kan zelfs door de darmwand heen prikken. Hierdoor kan de darminhoud in de buikholte lekken en dat kan weer buikvliesontsteking tot gevolg hebben. Ook dit wordt een operatie en een antibiotica behandeling is nodig. Oftewel: geef je kat beter helemaal nooit botjes!!

BLAASGRUIS

Veel mensen denken dat gecastreerde katers geen droogvoer mogen hebben omdat ze daardoor F.U.S. (Feline Urinary Syndroom) kunnen krijgen. (blaasgruis) Blaasgruis komt veel voor zowel bij katers als poezen. De oorzaak is dat katten van nature weinig drinken waardoor de blaas weinig doorspoelt en de urine niet zuur genoeg wordt. Hierdoor kunnen zich kristallen vormen die zich opeenhopen tot blaasgruis. De kat krijgt hierdoor blaasirritatie, blaasontsteking enz. Bij poezen komt het minder voor dan bij katers omdat bij poezen de urineweg breder is dan bij katers. Als een kat(er) eenmaal blaasgruis heeft, is het zaak zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan om vergiftiging te voorkomen en de kat voor een pijnlijke dood te behoeden. Wat betreft het geven van droogvoer; probeer zoveel mogelijk te combineren met blikvoer. En zorg dat er altijd water klaarstaat. Het droogvoer is goed voor de tanden en het blikvoer vinden de meeste katten lekkerder en er zit vocht in!

RESTJES

Iedereen weet inmiddels wel dat een kat nou eenmaal andere voedingsbehoeften heeft dan een mens. Geef een kat je eigen tafelresten en je vraagt om moeilijkheden! Voor onszelf zijn boter, vet, olie en sausjes al niet goed, laat staan voor je kat!!

Voor meer informatie over dieren(voeding) kijk o.a. hier:

dierenreformwinkel
de kattensite
felikat
katten.startpagina.nl
avrodierennatuur
barfplaats
huisdiereninfo